Koldinghus: Nyt produkt kan forhindre juletræsbrande i fremtiden

Skrevet af Elo Christoffersen

07/12/2012

Mest læste i dag

Museet på Koldinghus er i disse dage ved at blive pyntet op til jul med træer, gran, kogler og kranse. Granet, der bruges til udsmykningen, er sprøjtet med et helt nyudviklet imprægneringsprodukt, der skal sikre, at man ikke kan sætte ild til granet, selv når det er blevet knastørt og særdeles brandfarligt efter et par uger.

Imprægneringsvæsken er udviklet specielt til Koldinghus gennem det sidste halve år af kemiingeniør Jens Haugaard fra Kolding-firmaet Mediator.as.

- Målet har været at blande et produkt, som ikke er giftigt, og som heller ikke misfarver juletræet. Og det ser ud til, at vi har fat i noget af det rigtige, der tager hensyn til både sikkerhed, miljø og sundhed«, siger Jens Haugaard.

Koldings beredskabschef Morten Hedegaard, der repræsenterer den instans, der skal brandgodkende alle aktiviteter på Koldinghus, har selv været med til at teste den kemi, der er brugt. Og han er imponeret over resultatet, skriver Jydske Vestkysten.

- Der findes flere imprægnerings-produkter i forvejen, men de virker ikke lige godt på alle materialer. Jeg har selv prøvet at sætte ild til en imprægneret julebuk, der brændte lystigt uden problemer. Men løsningen på Koldinghus imponerer mig, siger Morten Hedegaard, som gennem flere uger har været forbi slottet for at teste imprægneringen, og det er endnu ikke lykkedes at få lighterens flammer til at bide i grantræerne.

- Jeg fremhæver ikke det ene produkt frem for et andet, men der må være store perspektiver i at sikre juletræer mod at brænde. Jeg vil gerne selv betale 100 kroner ekstra for et imprægneret juletræ, der ikke kan brænde, siger Morten Hedegaard.

Han oplyser, at brandvæsnet i Kolding hver jul år er ude til brande, der er brudt ud i juletræer, adventskranse og dekorationer.

Endnu kan man ikke købe det produkt, der er benyttet på Koldinghus. Men  Jens Haugaard vil nu arbejde videre med at teste produktet og undersøge, om det kan udvikles til kommercielt brug.

Juleudsmykningen kan ses på Koldinghus fra i morgen og frem til nytår.