Kolesterol-medicin påvirker energidannelsen i musklerne

Statinpræparater bliver benyttet ved behandling af forhøjet kolesterol eller ubalance i kolesterolværdierne – de virker effektivt ved at hæmme leverens evne til at danne kolesterol. 600.000 danskere med forhøjet kolesterol bliver i øjeblikket behandlet dagligt med statiner. 30-40 procent af den ældre befolkning i Danmark (65 år og opefter) er i øjeblikket i behandling. Forskere på Københavns Universitets Center for Sund Aldring har nu beskrevet en mulig mekanisme bag den uheldige bivirkning. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Journal of American College of Cardiology.

– En kendt bivirkning ved behandling med statinpræparater er muskelsmerter. Op mod 75 procent af de fysisk aktive patienter, der er i behandling mod forhøjet kolesterol, oplever smerterne. Det kan afholde mange mennesker fra at indtage medicinen, hvilket er problematisk for patienter med flere risikofaktorer end forhøjet kolesterol, når det gælder hjertesygdom. Vi har nu vist, at energidannelsen i musklerne er påvirket af statinbehandling. Vi har en formodning om, at det kan være den direkte årsag til muskelsvaghed og smerter hos patienterne, siger professor Flemming Dela fra Center for Sund Aldring.

Forskerne har desuden konstateret, at det centrale protein (Q10) er nedsat i de undersøgte patienter i statin-behandling. Det nedsatte protein og den lavere energidannelse i musklerne kan være den biologiske baggrund for de muskelsmerter, som er stærkt generende for mange patienter.

Medierne har indflydelse på patienterne
Den nye undersøgelse danner grundlag for et planlagt større forskningsprojekt, hvor forskere sætter fokus på patienter i statinbehandling over en bred kam.

– Vi vil se på statinforbruget ud fra en medicinsk synsvinkel, men vi vil også undersøge mediernes indflydelse på patienternes til- og fravalg af statiner som behandlingsmulighed. Mange modstridende oplysninger finder vej i den offentlige debat, og det kan være svært for patienterne at skelne mellem skidt og kanel, siger professor Flemming Dela.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip