Kommentator: Samarbejdet med S opbløder radikal mærkesag

Op gennem 00'erne var udlændingepolitikken en kæmpestor radikal sag. Men regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne og et kommende valg har ændret partiets udmeldinger.

Det siger politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, Elisabet Svane.

I Berlingske siger gruppeformand Christian Friis Bach nu, at man fremover vil læne sig op ad regeringspartneren Socialdemokraternes strammere linje.

Ifølge Svane går De Radikale fortsat ikke ind for en stram udlændingepolitik, men de kan leve med den, og de ved, at de ikke kan rykke Socialdemokraterne på det punkt.

- Her har vi et område, hvor De Radikale faktisk ikke bestemmer, fordi der er et flertal for den stramme udlændingepolitik. Det var også et område, hvor De Radikale ikke fik særlig meget igennem under forhandlingerne i Det Sorte Tårn, siger hun og fortsætter:

- Indtil sidste valg gik De Radikale meget op i at skabe kant til Socialdemokraterne og Venstre og De Konservative for selv at få et rum at operere i politisk.

- Nu har de et kæmperum at operere i politisk, og nu behøver de ikke at skabe de kanter. Det er forskellen på at være et oppositionsparti og regeringsparti, siger hun.

Christian Friis Bach siger til Berlingske, at "der hverken kan eller skal slås en kile ned mellem S og R på spørgsmålet om udlændinge og integration. Heller ikke efter et valg".

På Facebook skriver Christian Friis Bach:

- Ja, vi har en stram udlændingepolitik - det er en konstatering, ikke en holdning. Og vi kunne bestemt godt ønske os lempelser, og er fortsat imod 24-års reglen og tilknytningskrav.

- Men vi har ikke 90 radikale mandater og har derfor indgået et kompromis med Socialdemokraterne, og det går vi til valg på - sammen.

- Men vores holdninger. Dem har vi stadig, skriver han.

Udmeldingen fra den tidligere udviklingsminister bliver dog ikke modtaget med begejstring i baglandet.

- Som jeg ser det, har gruppeformanden prøvet at spille taktisk, og det er ikke der, hans styrke ligger, siger Elisabet Svane.

Udlændingepolitikken forventes at blive et af den kommende valgkamps store temaer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip