Kommission vil tale med anonyme embedsmænd om Irak-krig

Irak-kommissionens formand Michael B. Elmer vil købe bogen "Mørkelygten" og læse anonyme embedsmænds udlægning af forløbet op til den juridiske godkendelse af dansk deltagelse i Irakkrigen. Næste skridt er en afhøring af embedsmændene, skriver Jyllands-Posten.

Interessen hos Irak-kommissionen er opstået, fordi embedsmænd fortæller i bogen af journalist Jesper Tynell, at en godkendelse af en lovlig krig i forhold til folkeretten var politisk bestillingsarbejde "fra højeste sted i regeringen" ifølge Information.

- Hvis det er korrekt, at nogle er blevet tvunget til at sige noget, som de ikke mente, så vil vi da se, om det er noget, som vi skal interessere os for. Som udgangspunkt vil det være et ønske at tale med disse kilder, siger Michael B. Elmer til Jyllands-Posten.

Flere embedsmænd i bogen havde den overbevisning, at det var "tydeligt, at det ikke er vandtæt", som en embedsmand siger i forhold til krigens lovlighed ifølge Information, mens en anden siger, at ministeriet var på "tynd is".

- Vi skulle ikke komme og sige, at det ikke kunne lade sig gøre. Og det er klart, at med det i baghovedet så var der ingen tvivl om, hvad facit skulle være, siger en anonym embedsmand i bogen.

Irak-kommissionen kommer med sin beretning ved udgangen af 2017, og noget af arbejdet bliver altså at læse bogen.

- Nu vil jeg købe bogen og læse udtalelserne. Og så vil vi selvfølgelig være opmærksomme på det, når vi kommer til afhøringsfasen, siger Michael B. Elmer.

Irak- og Afghanistan-kommissionen blev nedsat i 2012 og skal undersøge baggrunden for den daværende VK-regering og Dansk Folkepartis beslutning om at deltage i krigen i Irak i 2003.

Samtidig skal kommissionen også undersøge, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) har afvist, at der ikke var tale om "politisk bestillingsarbejde".

Den tidligere direktør i Udenrigsministeriet fra 1997 til 2005 Friis Arne Petersen kan heller ikke genkende det billede, som anonyme embedsmænd kommer med i bogen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip