Kommuner får mulighed for at bygge tættere på strandene

Skrevet af admin

20/06/2014

Dagens topnyheder

10 steder i landet ventes kommuner fra næste år at kunne søge om lov til at bygge tættere på stranden, end strandbeskyttelseslinjen eller kystzonen tillader.

Det er et forsøg, som skal styrke turismen i Udkantsdanmark.

Det fremgår af en aftale om vækstplanen, der skal skabe mere turisme. Aftalen blev fredag fremlagt af erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S), by- og boligminister Carsten Hansen (S) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Forslaget om at åbne for hoteller, restauranter og campingpladser helt ude ved kysten 10 steder i Danmark møder dog stor modstand fra Enhedslisten og SF.

Regeringens støttepartier mener, at SR-regeringens aftale med de borgerlige partier på sigt kan undergrave naturoplevelsen ved de danske kyster, som er et af de sidste sammenhængende naturområder i Danmark.

Trods nogle af Europas smukkeste kyster er dansk kyst- og naturturisme på 10 år faldet med 27,5 procent. Det viser regeringens turismeplan, som blev fremlagt i januar.

Samtidig oplever flere kommuner ved kysterne, at turisterne efterspørger muligheden for hotelværelser og restauranter med panoramaudsigt over vandet.

Derfor åbner regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative for, at en række kommuner kan indsende en samlet plan for udviklingen af turismen i deres område, som tillader såkaldt grønt byggeri indenfor standbeskyttelseslinjen eller i kystzonen.

- Vi ved fra svenske og norske forsøg, at det kan lade sig gøre at opføre nye anlæg ved kysterne, uden at det går ud over naturoplevelsen. Nu prøver vi det i Danmark, siger Kirsten Brosbøl.

- Vi inviterer derfor kommuner, hvor der er et stort potentiale, til at komme med bud på, hvad man kan gøre i netop deres område. Forslagene skal være gennemarbejdede, ambitiøse og tilpasset naturen. For i sidste ende er det den, mange turister kommer for at opleve.

Kommunen kan alene eller sammen med nabokommuner søge lov til at gennemføre større planer med campingpladser, hoteller og restauranter nær steder, hvor der er turisme.

Det forventes, at forsøgsordningen kan gå i gang i løbet af 2015 og vil blive evalueret efter fem år. Til den tid kan flere kommuner måske stå på spring med projekter. Alligevel afviser Kirsten Brosbøl, at SR-regeringen nu har åbnet for en gradvis bebyggelse af de danske kyster.

- For mig er det vigtigt, at vi værner om vores kyster og smukke natur, og derfor kommer vi ikke til at se anlæg dukke op midt i den uberørte natur. Men på steder, hvor det giver god mening, er vi nu klar til at give grønt lys, så der kan komme godt gang i turismen igen, siger Kirsten Brosbøl.

/ritzau/