Kommunerne fylder budgetrammerne helt ud

Kommunalbestyrelserne i landets 98 kommuner har ramt meget nøjagtigt i forhold til budgetterne for næste år, viser en foreløbig opgørelse, som Kommunernes Landsforening (KL) har lavet på baggrund af budgetterne, der er blevet indrapporteret onsdag.

Kommunerne har næste år lov til at bruge 234,7 milliarder kroner på service. Og kommunerne har budgetteret med at bruge cirka 234,5 milliarder kroner, så de holder sig altså nøjagtigt inden for rammerne.

Det giver et mindreforbrug på 225 millioner kroner, hvilket svarer til 0,10 procent.

- Kommunerne er i fællesskab nået frem til et budgetresultat, vi kan være stolte af. Økonomiaftalen er overholdt med kirurgisk præcision, siger KL's formand Martin Damm i en pressemeddelelse.

Han henviser til service- og anlægsudgifterne under ét.

Anlægsudgifterne ser ud til at ligge 170 millioner kroner over den aftalte ramme på 17,5 milliarder kroner. Det svarer til et merforbrug på 0,97 procent.

- Det er en udfordring hvert år med den opdelte budgetlægning, men det er helt vildt smukt, at vi kan ramme inden for en nøjagtighed på 0,1 procent.

- Spørgsmålet er, om vi kan efterleve en så stor præcision, når vi de næste år laver aftaler med regeringen. Vi vil forsøge, men det er svært, siger KL's næstformand, Rødovres socialdemokratiske borgmester, Erik Nielsen.

Tidligere fik kommunerne stor kritik for ikke at overholde statens økonomiske rammer godt nok. Men med budgetloven og dens restriktioner er der kommet mere styr på budgetlægningen.

Der er samtidig kommet større solidaritet mellem kommunerne efter kommunalreformen, mener Erik Nielsen.

- Alle er enige om, at vi skal overholde de aftaler, vi laver med regeringen. Så har jeg også den fornemmelse, at man er blevet mere præcise, når man lægger budget og skal ramme det i driften, siger Erik Nielsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip