Kongressen i USA forlænger budget i sidste øjeblik

Risikoen for at store dele af det amerikanske statsapparat ville gå i stå, når det nye finansår i USA begynder torsdag, er drevet over.

Det ligger fast efter afstemninger onsdag i Kongressens to kamre.

Først blev lovforslaget om at forlænge statens budget frem til 11. december bakket op af et flertal i Senatet med stemmerne 78 mod 20. Samtlige demokrater og over halvdelen af de republikanske senatorer støttede forslaget.

Derefter blev forslaget sendt over i Repræsentanternes Hus. Her blev det godkendt med 277 stemmer for og 151 imod. Sent onsdag satte præsident Barack Obama så sin underskrift på loven.

Dermed kan Obama ånde lettet op efter en længere strid med mange af de republikanske politikere.

I begge Kongressens kamre kan partiet mønstre et flertal, og blandt mange republikanere i Repræsentanternes Hus var der nærmest oprørsstemning.

De nægtede at stemme for budgettet, medmindre den føderale støtte til Planned Parenthood - en stor mødrehjælpsorganisation, der blandt andet bistår kvinder med prævention og hjælp til abort - helt udraderes i næste års budget.

Budgetforslaget, som nu er vedtaget, viderefører pengestrømmen til organisationen.

Republikaneren Charlie Dent bemærkede efter afstemningen i Repræsentanternes Hus, at det ville være "fuldstændig hensynsløst" at udløse en budgetkrise på grund af den sag.

- Om du kan lide dem eller ej, er ikke pointen. Vi bør aldrig lukke regeringen ned på grund af det eller, ærligt talt, nogen andre spørgsmål, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Kompromiset mellem de republikanske og demokratiske lovgivere vil videreføre budgettet på det nuværende niveau frem til 11. december.

Dermed har Kongressen ti uger til at forhandle en endelig aftale for budgettet i 2016 på plads.

Sidst USA stod uden budget, var i 2013. Da blev flyveledere sendt hjem, nationalparker lukket, og en række ministerier og departementer var nødt til at sende personalet hjem, fordi der ikke var penge til at udbetale løn. Det varede i 16 dage.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip