Korruptionschok i Kina: Eks-sikkerhedschef mistænkt

En af det kinesiske kommunistpartis mest magtfulde mænd, den tidligere sikkerhedschef Zhou Younkang, efterforskes nu af myndighederne for korruption i forbindelse med en svindelskandale. Det oplyser partiets Centrale Kommission for Disciplin.

Zhou var indtil 2012 medlem af politbureauets stående komité, der er det kinesiske kommunistpartis topledelse.

Dermed er han den højest placerede person, der er under mistanke for at være indblandet i korruption, siden den såkaldte firebande blev stillet for retten i 1980 for forbrydelser under kulturrevolutionen i Kina.

Ifølge Kinas officielle nyhedsbureau, Xinhua, er beslutningen om at efterforske Zhou Younkang i overensstemmelse med partiets retningslinjer om at slå ned på korruption.

Beslutningen ventes at sende chokbølger gennem det politiske miljø i Kina, der i årtier har været gennemsyret af korruption. Men indtil nu har medlemmer af den stående komité været anset for urørlige, selv efter de er blevet pensioneret.

Kinas præsident, Xi Jinping, har som erklæret mål at rydde op i partiet. Det gælder både de brodne kar i toppen af partiet, også kendt som "tigre", såvel som de lavere rangerede partimedlemmer, kaldet "fluer".

Men ifølge kritikere er hans chancer for at opnå succes ikke ret store, hvis der ikke bliver gennemført store reformer, som for eksempel at indføre pressefrihed og oprette uafhængige domstole.

Flere af Zhou Younkangs politisk allierede er den seneste måned blevet anholdt og mistænkt for korruption. Derfor var anklagen mod Zhou ikke helt uventet. Men tirsdag blev første dag, hvor han blev nævnt ved navn i de kinesiske medier.

En af Zhou Younkangs tætteste allierede var indtil 2012 politikeren Bo Xilai, der sidste år fik stadfæstet en livstidsdom for blandt andet korruption.

I Kina kan korruption straffes med døden.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip