Korruptionssag koster Tyrkiet 540 milliarder kroner

Den politiske uro og regeringskrisen spidser til i Tyrkiet, hvor tre ministre onsdag valgte at trække sig på grund af en stor korruptionsskandale.

Ifølge landets vicepremierminister har krisen kostet landet omkring 540 milliarder kroner.

- Vi taler om skader på over 100 milliarder dollar, siger vicepremierminister Bulent Arinc i en udtalelse efter det første regeringsmøde, siden tre ministre trak sig i sidste uge.

Han oplyser dog ikke, hvordan man er kommet frem til netop det tal.

Både indenrigsminister Muammer Güler, økonomiminister Zafer Caglayan og miljøminister Erdogan Bayraktar trak sig onsdag fra deres poster.

Da Zafer Caglayan annoncerede sin afsked som økonomiminister, beskrev han sagen som et "grimt plot mod vores regering, vores parti og vores land".

Kort efter meddelte indenrigsministeren og miljøministeren, at de trækker sig. Erdogan Bayraktar opfordrede samtidig premierminister Recep Tayyip Erdogan til at gøre det samme.

For to uger siden anholdt tyrkisk politi tre personer som led i en efterforskning af korruption i forbindelse med offentlige udliciteringer.

De tre varetægtsfængslede mænd er alle sønner til de nu fratrådte ministre.

De er blandt de 24 mænd, der er anholdt i sagen og som er sigtet for omfattende bestikkelse.

En af de sigtede er direktøren i den statsejede bank Halkbank, Süleyman Aslan. Hos ham har politiet fundet, hvad der svarer til 25 millioner kroner i skotøjsæsker.

Erdogans regerende islamistiske parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), forsøger at fremstå som meget erhvervsvenligt, og partiet har svoret, at det vil udrydde den udbredte korruption i landet.

Korruptionsskandalen har dog sendt Erdogan ud i sit værste politiske stormvejr, siden han tiltrådte som regeringschef for 11 år siden.

Han betegner det som et "beskidt plot," der har til hensigt at afsætte ham.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip