Kræftsyge Brittany ville selv bestemme over sin død: Nu er hun gået bort

Skrevet af Lotte Sørensen

03/11/2014

Mest læste i dag

Amerikanske Brittany Maynard døde lørdag efter eget ønske, da hendes uhelbredelige kræftsygdom gjorde hende stadig svagere.

Det skete helt efter hendes oprindelige plan, selvom hun for en uges tid siden meldte ud, at hun ville udskyde sin død, da hun stadig følte, at hendes liv var værd at leve.

Læs også: Brittany om sit planlagte selvmord på lørdag: - Jeg har udsat min død

- Det er de mennesker, der stopper op og værdsætter livet og er taknemmelige, der er lykkeligst. Hvis vi ændrer vores tanker, ændrer vi vores verden! Kærlighed og fred til jer alle, lød hendes sidste besked ifølge hendes hjemmeside.

Brittany Maynard fik at vide, at hun havde kræft i hjernen tilbage i januar. I foråret blev det klart, at hun ikke stod til at helbrede, og at hun højst havde seks måneder tilbage at leve i. Brittany Maynard ønskede dog selv at bestemme over sin død, så hun og familien flyttede fra Californien til Oregon, som er en ud af fem amerikanske stater, der tillader aktiv dødshjælp.

Læs også: Skal dø på lørdag: Brittany får sit sidste ønske opfyldt

Brittany Maynard mødte sin mand, Dan Diaz i 2007, og parret blev gift i september 2012. Han og resten af familien var ved Brittanys side, da hun lørdag fik medicinen, der tog livet af hende.

Inden sin død nåede hun at få flere af sine drømme til at gå i opfyldelse - blandt andet besøgte hun for nyligt Grand Canyon.

Hun led dog op til sin død af stadig flere og mere længerevarende anfald, der mindede om slagtilfælde.

- Skønt hun inderligt ønskede at få børn, forlod hun denne verden uden at fortyde noget, steder hun havde været, eller mennesker hun havde elsket i sine 29 år, lyder det i hendes nekrolog.