Krim-afstemning: Rusland nedlægger FN-veto

Rusland har på et hasteindkaldt møde i FN's Sikkerhedsråd lørdag nedlagt veto mod en resolution, der havde til hensigt at underkende søndagens folkeafstemning på den ukrainske halvø Krim, hvor der er et prorussisk flertal.

Det sker kort tid inden, at borgerne på Krim søndag skal stemme om, hvorvidt de vil høre under Rusland eller fortsat være borgere i Ukraine.

Da Kina afstod fra at stemme, fik forslaget 13 stemmer i rådet, hvor 15 lande er repræsenteret.

Forslaget er dermed afvist, efter at det permanente medlem Rusland som ventet har gjort brug af sin vetoret.

I udkastet til resolutionen står der, at afstemningen "ikke kan have gyldighed", og den appellerer til lande og internationale organisationer om ikke at anerkende den.

Det er USA, der har indkaldt til mødet og forfattet udkastet til resolutionen.

Rusland slog fredag fast, at landet støtter folkeafstemningen på Sortehavshalvøen Krim, og det blev nok engang understreget ved lørdagens afstemning i Sikkerhedsrådet.

- Rusland er isoleret, alene, tager fejl og har blokeret resolutionen. Det er et trist og bemærkelsesværdigt øjeblik, siger den amerikanske FN-ambassadør Samantha Power efter det syvende møde i rådet omkring krisen i Ukraine.

Kina har ad flere omgange dannet alliance med Rusland, særligt omkring emner, der relaterer til Syrien. Derfor havde vestlige diplomater på forhånd set en stemmeundladelse fra Kina som det bedst mulige resultat.

Kina har under tidligere møder i Sikkerhedsrådet i lighed med Vesten udtrykt støtte til Ukraines suverænitet og territoriale integritet.

På et pressemøde i London sagde den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, fredag, at Rusland vil respektere folkeafstemningen på Krim, som russiske styrker har haft kontrollen med i to uger.

- Hvis Falklandsøerne betyder noget helt specielt for briterne, så betyder Krim endnu mere for det russiske folk, sagde han efter et krisemøde med sin amerikanske kollega John Kerry.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip