Krim-halvøen erklærer selvstændighed fra Ukraine

Det lokale styre på halvøen Krim erklærer sig uafhængig fra Ukraine forud for en folkeafstemning om, hvorvidt Krim skal tilslutte sig Rusland.

Løsrivelsen fra Ukraine sker, så Krim-halvøen kan blive en del af Rusland. Det bliver afgjort ved en folkeafstemning på Krim søndag.

Den lokale forsamling på halvøen godkendte tirsdag en "erklæring om den autonome Krim-republik og byen Sevastopols uafhængighed". Ved afstemningen stemte 78 for og tre imod, skriver lokalparlamentets presseafdeling i en udtalelse.

Ifølge presseafdelingen vil selvstændigheden på Krim træde i kraft efter folkeafstemningen på søndag. Den skal således skabe de lovformelige rammer til, at Krim kan blive en suveræn stat i den russiske føderation.

Søndag skal borgerne på Krim stemme om, hvorvidt halvøen skal blive en del af Rusland. Ifølge nyhedsbureauet dpa vil valgstederne blive overvåget af omkring 150.000 bevæbnede soldater.

Lokalparlamentets formand, Vladimir Konstantinov, sagde ifølge dpa mandag, at mere end 80 procent af Krims befolkning vil stemme ja til at tilslutte sig Rusland ved folkeafstemningen.

Hvis afstemningen på søndag ender med et ja, vil "Krim-republikken som en uafhængig og suveræn stat anmode den russiske føderation om optagelse i den", lyder det i udtalelsen fra det lokale parlament.

Den stærkt omstridte folkeafstemning den 16. marts anses af Ukraines regering for at være åbenlyst i strid med landets forfatning.

Meddelelsen om selvstændighed på Krim kom kort efter, at den afsatte ukrainske præsident Viktor Janukovitj i en mundtlig erklæring gentog - for tredje gang siden han blev væltet - at han ser sig selv som Ukraines præsident.

Den 63-årig politiker sagde, at han forventer at kunne vende tilbage til posten snart.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip