Krise forværres mellem USA og Karzai

Afghanistans præsident afviser at underskrive en sikkerhedspagt med USA, som tillader amerikanske soldater i landet efter 2014. Hvis krisen fortsætter kan det medføre, at alle amerikanske soldater trækkes ud af det krigshærgede land næste år.

- Karzai har over for præsident Barack Obamas nationale sikkerhedsrådgiver, Susan Rice, understreget, at USA øjeblikkeligt må indstille alle militære angreb, der kan ramme afghanske hjem og vise dets støtte til en fredsproces, sige en talsmand for den afghanske præsident.

- Uden en underskrift fra Karzai vil USA ikke have andet valgt end at begynde planlægningen af en fremtid efter 2014, hvor der ikke ville være amerikanske soldater eller Nato-soldater i Afghanistan, har Rice sagt til Karzai ifølge en erklæring fra Det Hvide Hus.

Et afghansk klanråd, der kendes som loya jirga, vil have præsident Karzai til at underskrive aftalen inden nytår, men han siger nej, så længe der ikke er fred i landet.

- Fred er vores forhåndsbetingelse. Amerika skal bringe os fred, og så vil vi underskrive, har Karzai fastslået. Han har i de foregående uger sagt, at der først skal afholdes et frit og retfærdigt valg i Afghanistan, før en sikkerhedspagt kan underskrives.

Der er valg i Afghanistan i april.

USA har utvetydigt ladet forstå, at det ikke kan vente så længe. En aftale skal underskrives inden nytår, så USA får tid til at lægge planer for dets rolle i Afghanistan næste år.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip