Kristian Jensen: Tsipras skal spille ud

Det er op til den græske premierminister Alexis Tsipras at løse krisen, efter at næsten to ud af tre grækere på hans opfordring har afvist gældsaftalen, som hans regering afviste overfor Den Europæiske Centralbank (ECB), Den Internationale Valutafond (IMF) og EU.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), som ser et spinkelt håb i, at den græske finansminister Yanis Varoufakis træder tilbage.

- Det er muligheden for, at man kan starte på ny i et bedre forhandlingsklima. Det er nødvendigt efter det massive nej til en låneaftale. Udspillet ligger klart hos grækerne. De har bedt om en folkeafstemning og har fået et meget klart resultat, siger Kristian Jensen.

Den græske regering må forklare, hvad de vil bruge deres nej til. Hvis de ikke får en ny låne- og gældsaftale, så lukker de græske banker lynhurtigt, påpeger udenrigsministeren.

- Så er de græske banker få dage fra at løbe tør for penge. Så står vi i en situation, som ingen af os har oplevet i nyere tid i Europa med et land, der går bankerot, siger Kristian Jensen.

Danmark påvirkes ikke økonomisk, men politisk er det afgørende, at Grækenland bliver i EU og euro-samarbejdet, mener han.

- De ligger strategisk. Det er vigtigt i bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet, at Grækenland lever op til deres forpligtelser som medlem af EU, siger Kristian Jensen.

Den græske syge breder sig ikke til Portugal, Spanien, Italien og østeuropæiske lande, som i tide tog deres medicin, mener udenrigsministeren.

- Men det er vigtigt, at der kommer en hurtig reaktion fra den græske regering. Ellers står de uden penge. De har simpelt hen ingen kontanter. Så kan samfundet ikke hænge sammen, siger Kristian Jensen.

- En ny låneaftale indebærer, at græsk økonomi skal gennem alvorlige reformer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip