Kritik: Tusindvis af indlæggelser af ældre kunne undgås

Hvert år bliver tusindvis af skrøbelige ældre sendt på hospitalet med lidelser, der kunne være behandlet af en praktiserede læge eller medarbejdere på plejehjem og i hjemmeplejen.

De mange overflødige indlæggelser finder sted, selv om der i årevis har været politisk fokus på at reducere problemerne med, at ældre gøres til kastebolde mellem for eksempel plejehjem og hospital, skriver Berlingske.

I adskillige aftaler mellem skiftende regeringer samt regionerne og kommunerne er det blevet indskærpet, at ældre medicinske patienter skal opleve en bedre kvalitet i indsatsen, og det skulle gerne udmøntes i færre af de såkaldt forebyggelige indlæggelser.

Antallet af den slags indlæggelser af ældre over 65 år var i 2013 på 67.000 ifølge en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL).

Begrebet dækker over, at en indlæggelse kunne være undgået, hvis der var grebet ind over for problemet tidligere.

- Generelt er kommunerne kommet mere på banen på sundhedsområdet. Men når det gælder om at skabe tilbud, som kan forhindre indlæggelser, er kvaliteten meget svingende, siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, til Berlingske.

Undersøgelsen fra KL viser for eksempel, at i flere jyske kommuner er der langt færre forebyggelige indlæggelser end i mange sjællandske kommunerne.

Generelt mener KL, at der sker fremskridt på området.

- Vi udveksler erfaringer kommunerne imellem og har fået et tættere samarbejde med det regionale sundhedsvæsen. Men ambitionen er selvfølgelig, at det skal blive endnu bedre. Vi kan kun have interesse i at undgå den type indlæggelser, siger Thomas Adelskov (S), formand for social- og sundhedsudvalget i KL, til Berlingske.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip