Kritisk minister siger nej til post i ny fransk regering

Frankrigs økonomiminister, Arnaud Montebourg, meddeler, at han ikke ønsker at blive en del af den omrokerede regering, der tirsdag bliver afsløret af premierminister Manuel Valls.

I weekenden var det netop Montebourg fra socialistpartiets venstrefløj, der stod frem og opfordrede til et markant skift i regeringens økonomiske politik. Den nuværende er en vækstdræber, mener han.

Kommentaren menes at være årsag til, at det mandag blev annonceret, at landet skal have ny regering.

- Til eftermiddag informerede jeg premierministeren om, at hvis han anser mig for at tage fejl, at hvis han vurderer mine overbevisninger som i strid med sin regerings retning, så er det nødvendigt, at han lader mig afskedige, fortæller Montebourg på et pressemøde.

Det var overraskende, at premierminister Manuel Valls mandag indgav sin regerings afskedsbegæring. Præsident François Hollande bad derefter Valls om at danne en ny regering, som vil stå for en kurs, der er "i overensstemmelse med den, som præsidenten har afstukket for landet."

Montebourg gik ikke kun til angreb på besparelser og nedskæringer. Han kritiserede samtidig Hollande for at ligge for meget under for forbundskansler Angela Merkels sparepolitik.

- Tiden er inde til at begynde at yde sund og rimelig modstand mod den overdrevne og tvangsmæssige sparepolitik, der føres af Tysklands konservative, hed det i den famøse tale, som Montebourg holdt på et socialistisk møde i weekenden.

Det var ikke ventet, at der ville være plads til 51-årige Montebourg på det nye ministerhold. Iagttagere vurderede nemlig, at han var gået for langt og efter alt at dømme ville miste sin ministerpost. Men nu vælger han altså at gå selv.

Den nye regeringsrokade i Paris sker på et tidspunkt, hvor Frankrig kæmper med stor arbejdsløshed og en stagnerende økonomisk genopretning.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip