Krugman: Obama er en af USA's store præsidenter

Amerikanske kommentatorer står i kø for at kalde Barack Obama en slap og færdig præsident, efter Republikanerne har trynet Demokraterne ved midtvejsvalget. Men det er helt ude i skoven, mener økonomen Paul Krugman, der modtog Nobelprisen i 2008.

- Obama overhældes med møg fra venstre, højre og midterfløjen, og han fortjener det ikke, skrev Krugman i magasinet Rolling Stones kort inden midtvejsvalget, hvor det stod klart, at demokraterne ville tabe valget.

- Obama har vist sig at være en af de mest konsekvente og ja succesrige præsidenter i Amerikas historie, mener økonomen, der også er kommentator på New York Times.

Han er træt af Republikanerne, der aldrig er hørt op med at portrættere ham som en "islamisk ateistisk marxistisk kenyaner", og han er træt af venstreorienterede grupper i Det Demokratiske Parti, der ser Obama som en slap præsident, som ikke forstod at straffe de ansvarlige på Wall Street efter finanskrakket i 2008.

Ja, Obama har leveret mindre, end han lovede, men ingen præsident har nogensinde kunnet levere alt, hvad man har lovet. Republikanerne har gjort alt for at nedgøre ham og stoppe ham, og dele af hans eget parti har ikke været meget bedre. Men store og vigtige reformer er vedtaget, påpeger Krugman.

Sundhedsreformen har forbedret snesevis af millioner amerikaneres liv og sikret sundhedsforsikringer til folk, der aldrig tidligere har været dækket, og der er gennemført en omfattende lovgivning for at forhindre en ny finanskrise.

Obama pumpede hundredvis af milliarder dollar ud i det amerikanske samfund efter finanskrisen, og selv om det ikke var perfekt, tog han det første vigtige skridt i genopretningen af USA's økonomi og beskæftigelse. Det har været en stor succes i sammenligning med Europa.

Krugman mener også, at Obama med højere skatter til de rige og offentlig støtte til sundhedsforsikringer for lavindkomstfamilier har arbejdet konkret mod uligheden i USA.

Præsidenten har trods alle odds fået sat effektive klimaprogrammer i gang. Han har sat loft over CO2-udledninger fra kulkraftværker og indført strenge krav til bilmotorernes brændstofforbrug.

Og han har prisværdigt aktivt støttet kvinders og homoseksuelles rettigheder, påpeger han.

- Dette er hvad en succesrig præsident ligner. Ingen præsident når alt det, som hans støtter forventer af ham.

- Jeg er ligeglad med, at Obama ikke har levet op til de gyldne drømme fra 2008, og jeg er endnu mere ligeglad med hans popularitetstal. Jeg er optaget af, at han - når alt er sagt - har opnået en masse, siger Krugman.

/ritzau/

 

Dagens Gossip