Kulkraftværk omstilles til grøn energi

Et af Danmarks største kulkraftværker, Studstrupværket ved Aarhus, skal fremover fyre med træpiller i stedet for kul. Dong Energy og Affaldsvarme Aarhus investerer 1,3 milliarder kroner i en grøn ombygning af kraftværket.

Skatteminister Morten Østergaard (R) og Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), besøger mandag værket, der leverer omkring 80 procent af fjernvarmen til Aarhus og omegn. Årsagen til besøget er, at ombygningens anden fase til godt 700 millioner kroner netop har fået grønt lys.

- Ombygningen er et stort skridt mod at få kullene væk fra vores kraftværker og dermed nedbringe Danmarks CO2-udledning, siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy.

Omstillingen til biomasse er et vigtigt bidrag til Aarhus' mål om at blive CO2-neutral i 2030. Investeringen forventes at skabe 400-500 job i løbet af anlægsperioden.

- Med skiftet fra kul til træpiller sendes et stærkt signal om, at det kan betale sig at investere i miljøvenlig teknologi, og det leverer samtidigt et solidt bidrag til et grønnere Aarhus, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Ombygningen af værket kommer efter, at en stor knast omkring afgiftsafregningen er ryddet af vejen af Folketinget.

- Studstrupværket er med sin ombygning med til at skabe arbejdspladser og med til at fremme den grønne udvikling. Det er utrolig glædeligt, når virksomheder får gavn af og benytter sig af regeringens lovgivning. I dette tilfælde nye regler, der gør kraftvarmeværkernes afregningssystem mere gennemsigtigt, siger skatteminister Morten Østergaard.

Ombygningen af kraftværket er delt op i to faser: En levetidsforlængelse af blok 3, som allerede er i gang, og en efterfølgende konvertering til at kunne fyre med biomasse, som igangsættes nu. Den samlede ombygning ventes afsluttet til efteråret 2016.

/ritzau/

 

Dagens Gossip