Kurder har meldt sit kandidatur ved Tyrkiets præsidentvalg

Tyrkiets største kurdiske parti meddelte mandag, at det opstiller Selahattin Demirtas, som er en af partiets to formænd, til det kommende præsidentvalg som udfordrer til premierminister Recep Tayyip Erdogan.

Valget den 10. august står dog først og fremmest til at blive et opgør mellem Erdogan og oppositionspartiernes kandidat, Ekmeleddin Ihsanoglu.

Men Demirtas kommer til at spille en rolle under valgkampen, og han får afgørende betydning for, hvorvidt valget skal ud i en anden valgrunde.

- Tiden er inde til, at vi begynder vores valgkamp. Lad os bane os vej frem til præsidentembedet, sagde den 41-årige kurder til sine tilhængere, da han var blevet nomineret af Folkets Demokratiske Parti, HDP.

- Vi vil bære kampens fakkel frem mod fred, understregede Demirtas, der har en fortid som advokat.

Kurderne er sunnimuslimer og udgør omkring 20 procent af Tyrkiets 76 millioner indbyggere - det vil sige omkring 15 millioner mennesker.

Erdogan ventes tirsdag officielt at blive kandidat for sit regerende Retfærdigheds og Udviklings Parti (AKP). Hvis han får støtte fra det kurdiske mindretal, er en sejr til ham næsten givet på forhånd.

Mange kurdere ventes at stemme på Erdogan, der har været premierminister siden 2003. Men Demirtas, der er en forholdsvis ung og dynamisk politiker, ventes at få betydeligt mere end 10 procent af stemmerne.

AKP har netop fremlagt en række reformforslag i parlamentet i et forsøg på at få sat nyt liv i den fastlåste fredsproces mellem staten og kurdiske oprørere. Indrømmelserne opfattes som et udspil, der skal sikre Erdogan præsidentposten.

Iagttagere siger, at HDP til hver en tid vil foretrække at støtte Erdogan i en anden valgrunde fremfor Ihsanoglu, som repræsenterer de to vigtigste oppositionspartier.

Erdogan er den første tyrkiske leder, som har ført forhandlinger med de kurdiske oprørere og garanteret dem rettigheder som kurdisk sprogundervisning i private skoler.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip