Kurdere i Irak ønsker afstemning om løsrivelse

Lederen af Iraks kurdere forstærkede torsdag en bevægelse mod uafhængighed, da han fastholdt et krav om en folkeafstemning om kurdernes gamle drøm om uafhængighed. Dermed svækkes de kræfter, som forsøger at holde sammen på den irakiske nation.

Den kurdiske leder, Massud Barzani, sagde i regionens parlament, at det skal gøre forberedelser til en folkeafstemning om retten til selvbestemmelse.

- Det vil styrke vores position, og det vil være et magtfuldt våben i vore hænder, sagde han.

Udsigten til en uafhængig stat er blevet mere tiltrækkende for kurderne. Bagdad er nemlig ifølge kurderne ikke indstillet på at finde en løsning på stridigheder omkring omstridt territorium. Oveni har kurderne ikke fået økonomiske tilgodehavender fra Bagdad.

Barzani siger, at de kurdiske styrker ikke vil trække sig tilbage fra det nordlige territorium, som de har besat, efter at regeringsstyrkerne trak sig tilbage fra sunnimuslimske jihadister.

De nordirakiske kurderes planer om at gennemføre en folkeafstemning om løsrivelse fra Irak i løbet af nogle måneder har fået en kold skulder af den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki.

Han afviser blankt kurdernes planer om et selvstændigt Kurdistan og siger samtidig, at planerne strider mod landets forfatning.

- Ingen har ret til at udnytte hændelserne, der har fundet sted i den kurdiske region, siger Maliki med henvisning til, at Massoud Barzani, offentliggjorde løsrivelses-planerne, efter at militante sunnimuslimer har udråbt et kalifat i dele af Syrien og det nordlige Irak.

Den store nabo mod nord, Tyrkiet, vil være imod et uafhængigt Kurdistan. Her frygter lederne, at det vil inspirere kurderne i Tyrkiet til at søge samme vej.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip