Kurdere stopper Isil-islamister på vej mod Bagdad

De væbnede kurdiske styrker Peshmerga har natten til fredag stoppet en offensiv fra den islamistiske gruppe Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil) nord for den irakiske hovedstad, Bagdad.

- Peshmerga har nu overtaget det fulde ansvar for sikkerheden i området, efter at regeringshæren og politiet har forladt deres poster, siger en kurdisk officer Anwar Hussein til nyhedsbureauet Alsumaria ifølge nyhedsbureauet dpa.

Peshmerga stoppede Isil-soldater, da de angreb en kontrolpost i udkanten af byen Jalula i provisen Diyala.

Ifølge Anwar Hussein er Peshmerga massivt til stede i Jalula, 125 kilometer nord for Bagdad, for at sørge for sikkerheden.

Islamisterne fra Isil har de seneste dage haft succes med at erobre byer og områder i det nordlige Irak, og gruppen erklærede derefter, at næste mål var Bagdad.

Forløbere for Isil har været aktive under den amerikanskledede invasion af Irak efter 2003, og gruppen har desuden kontrol over et større område i nabolandet Syrien.

Det overordnede mål er at danne en islamisk stat, et kalifat, i regionen.

Isils metoder er rædselsvækkende. Gruppen er blandt andet kendt for at halshugge folk og offentliggøre videoer af disse henrettelser til skræk og advarsel for dem, som ikke følger deres politiske og religiøst konservative sti.

Omkring en halv million irakere menes at være på flugt på grund af Isils fremmarch i det nordlige og vestlige Irak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip