Kvindelige sexhormoner skyld i mænds overvægt og dårlig sædkvalitet

Det kvindelige kønshormon østrogen er kendt for at forårsage vægtstigning, fordi det hæmmer skjoldbruskkirtlen, der sænker stofskiftet. Nu udtaler videnskabsfolk, at vestlige mænd der er udsat for østrogen bliver “feminiserede”. Det kan også forklare den faldende sædkvalitet hos mænd i vestlige lande.
Der er blandt andet østrogen til stede i plastik, pvc og sojaprodukter. Det skriver dailymail.co.uk.

Manden bag undersøgelsen er James Grantham fra University of Adelaide School of Medical Sciences.
Han har i sin forskning bemærket, at mænd i de vestlige samfund oftere har større risiko for overvægt som følge af østrogen, end kvinder i udviklingslandene, hvor kvindernes tilfælde af overvægt er langt højere end mændenes.

Læs også: Myte punkteret: Sund overvægt findes ikke

- Hormonelt drevet vægtøgning forekommer mere markant hos kvinder end hos mænd. Det er meget tydeligt, når man ser på tilfældene af overvægt i udviklingslandene. Men i vestlige lande som i USA, Europa og Australien er tallene for overvægt blandt mænd og kvinder er meget tættere. I nogle af de vestlige lande er mændenes tal endda højere, udtaler James Grantham. Han tilføjer, at dårlig kost naturligvis har en betydning, men at der er mere på spil end højt kalorieindtag. 

Medforfatter professor Maciej Henneberg forklarer, at sojaprodukter indeholder »xenestrogens«, en forbindelse, der efterligner virkningerne af østrogen. Derfor er det bekymrende at mange vestlige lande har en høj mætning af soja kosten, da det er med til at feminisere mændene.

- En anden veletableret kilde til østrogen virkning er polyvinylchlorid, kendt som PVC. Dette produkt er i fremtrædende brug i de fleste rige lande, fra plastik medicinsk udstyr til rørsystemer for vores vandforsyninger. Det kan forklare den forringede sædkvalitet blandt vestlige mænd, siger Maciej Henneberg.

Forskerne fastslår, at yderligere forskning er nødvendig for bedre at forstå, hvorvidt miljømæssige faktorer fører til en feminisering af mænd i den vestlige verden.

 

Dagens Gossip