Kvinder og teenagere løslades fra Zimbabwes fængsler

admin

425 uger siden

|

30/05/2016

Dagens topnyheder

Alle kvindelige indsatte i Zimbabwes fængsler kommer på fri fod, medmindre de afsoner en livstidsdom eller er dømt til døden. Også alle mænd under 18 år får friheden igen uanset deres forbrydelse.

Det er præsident Robert Mugabe, der står bag det omfattende amnesti. Formålet er at komme overfyldte fængsler til livs, skriver en række medier.

Ifølge den lokale avis The Herald vil flere end 2000 fanger blive løsladt som følge af præsidentens ordre.

Talsmand for Zimbabwes fængselsmyndigheder Priscilla Mthembo siger til avisen, at beslutningen vil afhjælpe problemet med de proppede fængsler.

- Vores 46 fængsler på tværs af landet er overfyldte. Vi har kapacitet til 17.000, men vi har haft 19.900 indsatte, siger hun.

- Det viser, at vi har en overbelægning på 16 procent, og præsidentens amnesti vil betyde meget for aflastningen af fængslerne og sikre bedre forhold for de fanger, der fortsat skal sidde bag tremmer, lyder det videre.

Hun opfordrer Zimbabwes befolkning til at tage imod de snart tidligere fanger og give dem en ny chance, ligesom hun tilskynder de indsatte til at holde sig inden for lovens rammer.

Beslutningen om at løslade de mange fanger blev offentliggjort torsdag.

Der er ifølge nyhedsbureauet Reuters 580 kvindelige indsatte i Zimbabwe. Alle på nær to vil blive sat på fri fod.

Yderligere vil samtlige dømte under 18 år blive løsladt, og en række mandlige fanger kan ligeledes få friheden igen, hvis de opfylder bestemte krav, skriver the Herald.

Det gælder eksempelvis dem, der er blevet idømt en livstidsstraf 25. december 1995 eller tidligere.

Også fanger, der er blevet dømt til at sidde i fængsel 36 måneder eller derunder, kan få deres frihed tilbage, hvis de havde afsonet en fjerdedel af straffen 23. maj. Ligeledes bliver der givet amnesti til flere ældre eller alvorligt syge fanger.

Præsidentens amnesti omfatter dog ikke personer, der afsoner straffe for alvorlige forbrydelser såsom drab, væbnet røveri, voldtægt og lignende.

ritzau/