Kvoteflygtning på FN's terrorliste er løsladt i Norge

Mulla Krekar blev søndag løsladt fra Kongsvinger fængslet i Norge efter at have afsonet en dom for trusler mod blandt andre statsminister Erna Solberg.

Straks efter løsladelsen kritiserede han sine knap tre år i fængslet for at være et brud på menneskerettighederne.

Han kom til Norge som kvoteflygtning i 1991, men blev efter mere end 10 år i landet udvist af Norge, som han dog ikke kan forlade af frygt for tortur og henrettelse i Irak.

I 2006 kom den nu 58-årige kurder på FN's terrorliste.

- Jeg vil takke alle betjentene her på Kongsvinger. Jeg takker alle, jeg har truffet på biblioteket og på skolen.

- Alle er gode mennesker, men det er et dårligt system, ligesom Nordkorea. De to sidste år har været et brud på menneskerettighederne, sagde Krekar til de mange journalister, der var til stede, da han blev løsladt søndag morgen.

Krekar blev hentet af flere familiemedlemmer som skjulte deres ansigter og ikke ønskede at tale med pressen.

Han har afsonet en dom på to år og 10 måneder for drabstrusler mod statsminister Erna Solberg og tre kurdere. Han sad på en afdeling, som er forbeholdt udenlandske indsatte, og som han sammenligner med livet i Nordkorea.

Frem til 2002 ledede han oprørsgruppen Ansar al-Islam i det nordlige Irak, men i 2003 blev han udvist af hensyn til det norske riges sikkerhed.

Krekars advokat Brynjar Meling vil ikke kommentere sin klients kommentarer, fra da kurderen kom ud fra fængslet.

Advokaten mener dog, at det store opbud fra familie og betjente sker som følge af mistillid til politiet.

- Denne familie har været udsat for ting og er blevet beskudt. De har ikke den største tillid til politiet. Derfor er det naturligt, at de ønsker at være mange, det giver en vis tryghed, siger Meling.

Advokaten står bag en 20 sider lang klage mod politiets beslutning om at tvangsflytte Milla Krekar til et modtagelsescenter for asylansøgere. Retssagen starter tirsdag klokken ni.

Det vil være et for stort indgreb i Krakers liv, lyder argumentet.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip