LA om e-cigaretter til børn: Det er forældrenes ansvar

Det må være forældrenes ansvar at sørge for, at deres børn ikke begynder at ryge e-cigaretter.

Sådan lyder det fra Liberal Alliance, som ikke vil bakke op om et forbud mod salg til børn og unge, når sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i næste uge tager sagen op med Folketingets partier.

- Vi mener, det er forældrenes ansvar at opdrage deres børn, og vi er imod at staten går ind og bestemmer mere og mere, siger sundhedsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Tidligere på ugen har Kræftens Bekæmpelse fortalt, at organisationen får stadigt flere henvendelser fra bekymrede forældre, der har fanget deres børn med en e-cigaret. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) overvejer nu at forbyde salg til børn og unge.

Men i stedet bør Sundhedsstyrelsen oplyse om konsekvenserne af at ryge e-cigaretter, så forældrene kan tage en snak med deres børn, mener Simon Emil Ammitzbøll.

- Vi synes også, det i fremtiden skal være muligt for et barn at hjælpe sin bedstemor med at handle og købe en flaske portvin eller nogle cigaretter til hende. Alt andet er for tåbeligt, siger han.

Endnu er der ikke gennemført videnskabelige langtidsstudier, der afdækker, om e-cigaretter er skadelige for helbredet. Men mindre studier viser, at blot få minutters rygning på en e-cigaret med nikotin påvirker luftvejene.

Fordi der ikke er et klart svar på, om det er skadelige at ryge dem, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke ryger e-cigaretter, hverken med eller uden nikotin.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse røg én procent af danskerne e-cigaretter i 2010. I dag er det tal steget til fem procent, omkring 200.000 danskere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip