Lægeforening: Snyd med lægeerklæringer er en alvorlig sag

Lægeforeningens næstformand, Jette Dam-Hansen, mener, at den formodede sag om svindel med lægeerklæringer er af alvorlig karakter, da der kan være tale om et lovbrud.

Torsdag kom det frem, at Justitsministeriet har fået mistanke om, at en speciallæge har underskrevet lægeerklæringer til ansøgere om dansk indfødsret uden at foretage en individuel medicinsk vurdering først.

- Det er meget vigtigt, når man laver lægeerklæringer, at man som læge fremstiller sagen uden at tage parti, og at man foretager en individuel og grundig vurdering.

- Jeg kender ikke detaljerne i den konkrete sag, men grundforudsætninger for at skrive en lægeerklæring står i autorisationsloven, og derfor er det en alvorlig overtrædelse, hvis ikke man overholder retningslinjerne, siger Jette Dam-Hansen.

På trods af denne sag har næstformanden stor tillid til sine medlemmer.

- Min holdning er, at der generelt er stor respekt omkring lægeerklæringerne, og at man som patient kan have tillid til lægerne og deres erklæringer. Men det er klart, at en sag som denne giver stof til eftertanke.

- Vi bliver nødt til at afdække problemets omfang først, for vi skal jo ikke lave verden om, hvis der er tale om en enkeltsag.

- Skulle tilfældet være bredere end blot en enkelt læge, så er det vores opgave at gøre medlemmerne opmærksomme på, hvilke grundforudsætninger der er for at skrive en lægeerklæring, siger Jette Dam-Hansen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har torsdag bedt Justitsministeriet om at sætte den pågældende læges sager i bero, mens de nærmere omstændigheder i sagen undersøges.

/ritzau/

 

Dagens Gossip