Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder medicin: Kan give alvorlige bivirkninger

09/06/2023 16:00

Nicolai Busekist

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For stærke piller er endt i forkerte pakninger. Det betyder, at indtag af pillerne kan give alvorlige bivirkninger.

Mest læste i dag

En bestemt form for ADHD-medicin bliver nu trukket tilbage fra både apoteker, hospitaler og grossister.

Det skyldes, at en fejl hos producenten har medført, at der er havnet for stærke piller i pakninger til patienter, der skal have en mindre dosis. 

Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Konkret er der tale om lægemidlet Aduvanz. Ved en fejl er der et enkelt parti med pakninger til 30 milligram, i stedet er endt med at få piller på 70 milligram i. 

Ved indtag af de forkerte piller, kan det føre til alvorlige bivirkninger. Derfor er det vigtigt, at man ikke indtager dem, hvis man har fået en pakning med for stærke piller. 

I pressemeddelelsen fra Lægemiddelstyrelsen fremgår det dog ikke, hvilke bivirkninger, der konkret er tale om. 

Til genæld oplyses det, at det drejer sig om et parti med i alt 1000 pakninger. Det betyder dog ikke, at der er for stærke piller i alle pakninger. Derimod kan de være endt i op til fem af disse pakninger. 

"Der kan være alvorlige bivirkninger ved at indtage 70 mg-kapsler i stedet for 30 mg-kapsler. Det gælder for alle, som ikke er vant til at indtage en sådan dosis – men især børn er i højere risiko for alvorlige bivirkninger," skriver Lægemiddelstyrelsen. 

Lægemiddelstyrelsen beder derfor personer, der tager disse piller om at tjekke deres pakninger 'hurtigst muligt'. De kan se, om de har medicin fra det berørte parti, ved at kiggge på æsken. 

Fremgår det af æsken, at den er en del af partiet med lot-nummeret 3206352D og udløbsdatoen 01/2025, skal man kigge på pillerne. 

En pille på 30 milligram vil være hvid og lyserød, mens en pille på 70 milligram derimod vil være lyserød og blå. Dertil er styrken også altid anført på kapslen. 

"I pakninger med fejl vil alle kapslerne i pakningen være af styrken 70 mg, dvs. farvekombinationen lyserød/blå," oplyser Lægemiddelstyrelsen. 

Opdager man, at man har fået de forkerte piller, skal man straks stoppe med at tage dem. I stedet skal man ombytte pakningen på apoteket. Er det allerede for sent, skal man kontakte sin læge.