Læger vil gerne tale med region om bedre 1813-telefon

En del af løsningen på Region Hovedstadens 1813-akuttelefons lange ventetider og utilstrækkelige bemanding kan være et genetableret samarbejde mellem de praktiserende læger, PLO, og regionen, mener begge parter.

I en ny evaluering af de første tre måneder af 1813 fra 1. januar til 1. april i år, som er udarbejdet af Cowi, foreslås det, at den langvarige konflikt mellem PLO og regionen skal bilægges.

Både PLO og politikerne har et ansvar for at genskabe dialog, lyder det, og dét er PLO helt med på.

- Vi har i et stykke tid sagt, at vi gerne vil indgå i en aftale med regionen, så vi kan være med i en ordning, hvor det giver mening, og hvor vi kan gøre det her bedre for borgerne, sige Bruno Melgaard Jensen, formand for PLO.

Han mener, at de praktiserende læger vil kunne bidrage med den ekspertise, som akuttelefonen har manglet hidtil:

- Noget af det, der har været svært i akutordningen, er visitationen. Det er det, vi er godt uddannet i. Vi er gode til at håndtere de brede, usorterede henvendelser, hvor borgerne ringer om alle mulige symptomer og sygdomme.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) sagde tidligere torsdag, at hun er klar over, at regionen ikke har været dygtig nok til at inddrage den lægefaglige og sygeplejefaglige ekspertise, og derfor er hun også interesseret i at få PLO med en ny akutordning.

- Regionen og PLO har for mig at se et fælles ansvar for at få dialogen og samarbejdet op at stå, sagde hun i en skriftlig kommentar.

Cowi-rapporten peger på, at den største årsag til, at akuttelefonen ikke har fungeret tilfredsstillende, bunder i konflikten mellem regionen og PLO, som førte til en forhastet politisk beslutning om at opsige lægevagtsaftalen med PLO i marts 2013.

Dermed var der kun ni måneder til at få det nye 1813-system til at virke, og det viste sig ifølge rapporten at være for kort tid.

PLO har endnu ikke fået en invitation til et møde med regionen for drøfte en genetablering af samarbejdet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip