Lækket FN-udkast: Vi har 15 år til at ændre klimakurs

En uge efter, at anden del af FN's femte klimarapport advarede om risikoen for konflikt, hungersnød, oversvømmelser og flygtningekriser som følge af global opvarmning, mødes klimaeksperter i Berlin for at diskutere, hvordan klimatruslen kan bekæmpes.

AFP har set et udkast til tredje del af FN's femte klimarapport, som påpeger, at det er inden for økonomisk rækkevidde at nå FN-målet om at holde den globale temperaturstigning på under to grader. Men der er et vindue på 15 år.

Der er en "sandsynlig" chance for at nå målet, men det er nødvendigt at skære i CO2-udledningen og foretage store energiændringer, og "alle lande" er nødt til at tage del og handle hurtigt.

Hvis det bliver udsat til 2030, så øges udfordringerne, advares der i det lækkede udkast.

- Jeg håber, at rapporten vil hjælpe med at puste nyt liv i klimapolitikken og give en følelse af at det haster hos regeringerne, siger Bill Hare fra tænketanken Climate Analytics.

Konferencen i Berlin varer fem dage, hvor udkastet til det 29-sider lækkede resumé vil blive diskuteret og officielt udkomme næste søndag.

FN's klimarapporter er udkommet hvert syvende år. Den seneste rapport er organisationens femte, og den er opdelt i tre delrapporter og en opsamlende rapport.

Første del af FN's femte klimarapport blev udsendt i september sidste år.

Den konkluderede blandt andet, at klimaforandringer med stor sandsynlighed er menneskeskabte. Desuden lød de dystre fremskrivninger på temperaturstigninger og havstigninger på helt op mod en meter.

De tre rapporter bliver til efteråret samlet i en såkaldt syntese-rapport, der bliver færdiggjort på en konference i København i slutningen af oktober.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip