Landbrug og Fødevarer: MRSA-mål er for ambitiøst

Skrevet af admin

17/04/2015

Mest læste i dag

Barren er simpelthen sat for højt i den brede politiske aftale om at reducere brugen af antibiotika.

Sådan lyder det fra erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, der derfor mener, at det bliver "meget svært" at nå handlingsplanens mål om en yderligere reduktion:

- Vi kan ikke fra den ene dag til den anden bare lige fjerne hverken fem eller 15 procent af antibiotikaforbruget. Husk på at de lavthængende frugter er plukket for længst. Det er en benhård indsats fra svineproducenternes side, der har bragt os så langt ned.

Sådan siger Claus Fertin, direktør for Danmarks 4000 svineproducenter i Videncenter for Svineproduktion (SEGES) i en pressemeddelelse fra Fødevarer og Landbrug.

Udmeldingen kommer efter, at der torsdag aften er blevet indgået en bred politisk aftale om at sænke antibiotikaforbruget i landbruget for at undgå resistens.

Men i Fødevarer og Landbrug lægger man vægt på, at den danske indsats kan være nok så ambitiøs, men hvis ikke andre lande følger trop, har det ikke den store betydning i sidste ende:

- Danmark er ikke en isoleret ø, og selvom vi reducerede antibiotikaforbruget med 100 procent herhjemme, så ville vi stadig have MRSA.

- Så længe dyr og mennesker rejser rundt i verden, vil den markante danske indsats have meget begrænset effekt, siger Claus Fertin.

Fra 2009 til 2014 er antibiotikaforbruget reduceret med omkring 17 procent i de danske svinebesætninger. Det nye mål er at forbruget skal yderligere 15 procent ned fra 2014 til 2018.

Dette vil resultere i en samlet reduktion på godt 30 pct. siden 2009.

/ritzau/