Landbruget: Grønne milliarder må ikke gå til pjat

"Det er bedre end frygtet og værre end håbet".

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, efter at regeringen har valgt at flytte 2,1 milliarder kroner til grøn omstilling fra den direkte EU-støtte til danske landmænd.

Støtten ændrer sig fra 2016 og frem til 2020, hvor EU har åbnet for at flytte op mod 15 procent af den direkte landbrugsstøtte til grøn omstilling. Den grønne omstilling ender i 2020 på syv procent af de omkring syv milliarder kroner i støtte til danske landmænd.

- 15 procent ville være en katastrofe, og det her er jo knap så galt, siger Martin Merrild, der repræsenterer erhvervsorganisationen for landbruget, fødevare- og agroindustrien.

Regeringen skal nu finde ude af, hvordan de 2,1 milliarder kroner konkret til fordeles, og Landbrug & Fødevarer kæmper for at undgå "pjat".

- Nu vil vi sætte alt ind på, at pengene bruges fornuftigt. De skal tilbage til landbruget, så de kan være med til at styrke konkurrenceevnen, så de ikke bruges på pjat såsom renovering af forsamlingshuse. Støtten skal arbejde hos landmændene, siger Martin Merrild.

I gennemsnit mister danske landmænd 430 millioner kroner om året i direkte støtte.

Ifølge Martin Merrild ryger det direkte fra landmændenes nettoindtjening på op mod syv milliarder kroner. Et ganske stort indhug, mener han, som vil forværre konkurrencen mod andre EU-landmænd.

- Jo større direkte støtte man har, jo mere konkurrencedygtig er man. Det betyder, at vores muligheder for at fastholde job og eksport bliver ringere, siger formanden.

En række andre EU-lande har ifølge Politiken også lagt sig fast på en frivillig grøn omstilling i landbrugsstøtten. Således vil Frankrig flytte tre procent, Tyskland 4,5 procent og England topper med 10,8 procent.

Pengene til grøn omstilling skal ifølge regeringen bruges til indsatser, "der fremmer erhvervets vækst, konkurrenceevne og udvikling inden for natur, miljø, økologi samt udvikling af landdistrikterne".

Til efteråret vil regeringen træffe politisk beslutning om, hvordan midlerne helt konkret skal fordeles imellem de forskellige indsatser i landdistriktsprogrammet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip