Landbruget vil hente russisk eksporttab fra Asien

Den danske eksport er hårdt ramt af fødevaresanktionerne fra og mod Rusland, og det betyder, at danske fødevareproducenter skal søge nye græsgange for at opveje tabet.

En række fødevarevirksomheder er derfor med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), når ministeren i den kommende uge er i Vietnam og Filippinerne i et eksportfremstød.

- Det sydøstasiatiske marked rummer store muligheder, både for virksomheder, der vil sælge danske kvalitetsfødevarer til kvalitetsbevidste forbrugere, og for de virksomheder, der sælger udstyr til den lokale landbrugssektor, siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

I 2014 steg dansk eksport med omkring 13 procent til Vietnam. Cirka halvdelen af dansk eksport til Vietnam udgøres af fødevarer, mens Filippinernes bruttonationalprodukt viser vækstrater på seks til syv procent.

Ifølge Landbrug & Fødevarers tal mistede danske fødevareproducenter fire milliarder kroner i indtægter i 2014, og tallet kan meget vel fordobles i 2015, vurderer landbrugets brancheorganisation.

- Der er brug for en samlet indsats for at åbne nye markeder for danske virksomheder. Den økonomiske krise er så alvorlig, at alle må arbejde benhårdt for at afbøde konsekvenserne af Ruslands importstop. Derfor sætter vi stor pris på at have et tæt samarbejde med både politikere og fagfolk fra de danske ministerier, siger Karen Hækkerup.

Karen Hækkerup er med på hele turen, også når Mogens Jensen som en del af programmet åbner en ny, handelsorienteret dansk ambassade i Filippinernes hovedstad, Manilla.

Ukraine-konflikten gør også ondt på Rusland, der er inde i sin værste økonomiske krise i 15 år. Sammen med historisk lave oliepriser, venter landet ifølge finansminister Anton Siluanov at miste, hvad der svarer til knap 288 milliarder kroner i indtægter i 2015.

/ritzau/

 

Dagens Gossip