Landmænd blæser på omstridt miljølov

Mange landmænd udviser civil ulydighed og blæser på kravet om, at der skal udlægges 10 meter brede udyrkede randzoner langs alle danske vandløb, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Målet var, at der skulle udlægges i alt 50.000 hektar, men NaturErhvervsstyrelsen har netop opgjort, at landmændene foreløbig kun har søgt om støtte til at udlægge 26.750 hektar.

- Der har været så stor usikkerhed om både placeringen af randzonerne og udbetalingen af kompensation, at mange landmænd simpelthen ikke vil have med det at gøre længere.

- Mange undlader at udlægge randzonerne, og nogle af de landmænd, der udlagde randzoner i 2012, har pløjet dem op i år, fordi de føler sig til grin, siger chefkonsulent Jørgen Evald Jensen fra rådgivningsvirksomheden Agri Nord til Jyllands-Posten.

Forvirringen er så stor, at både Agri Nord og Landbosyd ifølge avisen har opgivet at rådgive om randzonerne.

- I konkrete sager spurgte vi kommunerne og fik besked om, at der skulle være randzoner omkring alt, hvad der ligner vand. Efterfølgende har landmændene haft kontrolbesøg fra NaturErhvervsstyrelsen, som har underkendt størstedelen af kommunernes udpegning.

- I et enkelt tilfælde viste det sig, at der kun skulle være randzone på en tiendedel af det areal, kommunen havde udpeget. Derfor vælger mange landmænd at droppe randzonerne og afvente et kontrolbesøg, siger Jørgen Evald Jensen til Jyllands-Posten.

Loven om randzonerne har siden efteråret 2012 gjort det forbudt for landmænd at dyrke afgrøder 10 meter fra åer, søer og vandløb. Siden er flere landmænd blevet sigtet for bevidst at bryde loven.

/ritzau/

 

Dagens Gossip