Landsret frifinder arbejdsgiver for at fyre gravid kvinde

Et forsikringsselskab gjorde ikke noget forkert, da ledelsen i april 2011 fyrede en gravid medarbejder. Det fastslår Østre Landsret torsdag formiddag i en dom, der er en stadfæstelse af en afgørelse fra Københavns Byret.

Til at starte med sagde Ligebehandlingsnævnet ellers i september 2012, at afskedigelsen var i strid med ligebehandlingsloven.

Men det synspunkt afvises altså både af by- og landsretten.

Afgørelsen skal dog ikke læses således, at en arbejdsgiver må bruge en graviditet som argument til at fyre en ansat. Det er i strid med ligebehandlingsloven.

I den konkrete sag har det store spørgsmål imidlertid været, om forsikringsselskabet overhovedet vidste, at kvinden var gravid, da hun blev præsenteret for en fyreseddel.

Parterne er enige om, at kvinden ikke officielt havde orienteret ledelsen om sin graviditet, inden hun blev fyret. Ikke desto mindre mener hun, at cheferne meget vel kan have været vidende om, at hun inden længe skulle være mor.

Blandt andet havde hun i tiden frem til sin afskedigelse fortalt en kollega, at hun ventede barn. Hertil kom flere notater i hendes elektroniske kalender, der kunne anses som afslørende. "Muligvis barsel" og "scan" har man således kunnet læse i hendes kalender.

19. juni sidste år slog Københavns Byret imidlertid fast, at der var tale om private notater, som ikke kunne læses af andre. Samtidig har flere af hendes kolleger fortalt, at de ikke anede, at kvinden var gravid.

Arbejdspladsens begrundelse for at fyre den gravide var en helt anden, fremgår det af hendes afskedigelsesbrev.

Heri kan man læse, at kvinden gennem længere tid har haft betydelige samarbejdsvanskeligheder. Flere af hendes kolleger har desuden forklaret, at hun havde svært ved at indordne sig under arbejdspladsens rutiner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip