Lars Hedegaards formodede attentatmand forbindes med IS

admin

424 uger siden

|

29/05/2016

Dagens topnyheder

I sagen om attentatet mod Lars Hedegaard i 2013 bliver der søndag skrevet endnu et kapitel.

I Jyllands-Posten fortæller anonyme kilder tæt på regeringen og tæt på efterforskningen af sagen, at den sigtede BH var tæt på flere personer, der senere er blevet knyttet til den militante organisation Islamisk Stat (IS).

Samtidig forklarer kilderne, at efterretningstjenesterne i flere år havde BH på radaren, og at PET sågar ifølge en nær ven til BH forsøgte at hverve BH som agent før attentatet på Lars Hedegaard.

Dermed tyder noget på, at BH før sit formodede drabsforsøg havde kontakter i det radikale islamistiske miljø, og det sætter sagen i et nyt lys, mener terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske forsvarshøjskole.

- Det viser, at de strukturer, der senere blev til Islamisk Stat, allerede kan have været aktive i Danmark i 2013, siger Ranstorp til Jyllands-Posten.

BH blev i 2014 anholdt i Tyrkiet. De danske myndigheder begærede derefter at få ham udleveret til Danmark, men BH kom aldrig til Danmark. I stedet lod de tyrkiske myndigheder ham gå.

Ifølge de anonyme kilder, som Jyllands-Posten har talt med, vurderer de danske myndigheder i dag med "99,9 procents sikkerhed", at BH var del af en udveksling med Islamisk Stat.

Samme kilder anslår, at BH nu befinder sig i den syriske by Raqqa, hvor Islamisk Stat har sit hovedsæde.

Det bekræftes af Idris Nassan, der som viceudenrigsminister i det kurdiske selvstyreområde i det nordlige Syrien frem til årsskiftet havde adgang til efterretningsmateriale om Islamisk Stat.

Ifølge ham befinder BH sig i IS-netværket.

- Angrebet mod antiislamisten (Lars Hedegaard, red.) var begyndelsen og en slags test af BH, siger han til Jyllands-Posten og tilføjer, at BH er blevet en stor mand i kalifatet og befinder sig i hovedbyen Raqqa, hvorfra han er med til at planlægge angreb i Vesten.

PET ønsker ikke at kommentere sagen over for Jyllands-Posten.

/ritzau/