Lars Olsens mænd har skabt EM-eufori på Færøerne

Begejstringen er stor i Thorshavn og omegn, efter at det lørdag aften lykkedes Færøernes fodboldlandshold at besejre Grækenland for anden gang i den igangværende EM-kvalifikation.

Landstræner Lars Olsen førte sine mænd til en 2-1-sejr over en modstander, der sidste sommer var i 1/8-finalen ved VM i Brasilien, og nu er fodbold på alle færingers læber, lyder det fra tidligere danske landsholdsanfører.

- Det var næsten ligesom, da vi vandt EM i 1992, bare i mindre målestok. 10 procent af befolkningen var på stadion, og jeg er lige ved at tro, at yderligere fem procent stod udenfor. Der er fodboldeufori, og det er fantastisk, siger Lars Olsen.

For et land, der har været vant til, at der går længe imellem de store sejre på fodboldbanen, er det pludselig blevet nye tider.

Efter seks spillerunder ligger færingerne på fjerdepladsen i puljen med både Finland og Grækenland under sig.

- Alt er nyt, også det at der pludselig begynder at komme forventninger til os. Det var lige før, nogen gjorde os til favorit mod Grækenland, og det er den omvendte verden.

- Det er en udfordring, man skal forholde sig til, men det er jo en positiv udfordring.

Lars Olsen benytter sig af en række spillere, der enten spiller i den danske liga, eller som har gjort det tidligere.

FCK-talentet Brandur Olsen scorede således færingernes andet mål mod Grækenland, efter at Vendsyssels Hallur Hansson havde åbnet scoringen.

- Vi har fået et yngre hold, og de unge har en anden tilgang til spillet. Ind imellem spiller vi virkelig god fodbold. Vi er et lille land, og vi har udfald nogle gange, men perioderne, hvor vi spiller god fodbold, bliver længere og længere, siger Lars Olsen.

Med det fornemme resultat står Færøerne til et stort spring fremad på den kommende Fifa-rangliste, hvor færingerne efter alt at dømme vil placere sig et sted mellem nummer 70 og nummer 80.

Det giver spændende perspektiver, når der senere på måneden skal trækkes lod til kvalifikationspuljerne til VM i Rusland i 2018. Her er ranglisten nemlig grundlag for seedningen.

- Heroppe tales der meget om, at vi måske ender i seedningspulje fire. Det giver selvfølgelig anderledes modstand, end hvis vi havde været i lag seks, og det er vigtigt.

- Personligt kigger jeg dog mere på præstationen. Vi møder Nordirland næste gang, og både sejr, uafgjort og nederlag er realistiske resultater. Så tætte er vores kampe blevet, siger Lars Olsen.

Kun tre gange tidligere har Færøerne besejret samme modstander to gange i kvalifikationspulje, men det er aldrig sket mod så stor en fodboldnation som Grækenland.

Færøerne har tidligere taget dobbeltsejre mod San Marino, Luxembourg og Malta.

/ritzau/

 

Dagens Gossip