Lavprisvarer i Danmark er blevet billigere

Over en bred kam er det blevet billigere at handle discountvarer det seneste år. Det viser Politikens årlige pristjek af 37 dagligvarer i discountkæderne Netto, Fakta, Aldi, Lidl og Rema 1000.

I gennemsnit er prisen 3,94 procent lavere i butikkerne i juni i år end i juni 2013, hvilket går stik imod de prisstigninger, som de seneste års tjek har vist.

For eksempel er hvedemel blevet godt 14 procent billigere og flaskeøl otte procent billigere, mens prisen på kaffe er faldet mindst 5 procent i samtlige butikker.

Prisfaldet siden sidste år svarer til, at en gennemsnitlig børnefamilie årligt sparer 3000 kroner på indkøb af dagligvarer i discountbutikkerne, viser beregninger fra Danske Bank.

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen kalder udviklingen "opsigtvækkende".

For selv om fødevarepriserne generelt er faldet en smule siden sidste sommer ifølge Danmarks Statistik, har de globale råvarepriser bevæget sig den modsatte vej.

- Korn, kød og kaffe er over en bred kam steget med 20 procent siden nytår. Men i samme periode har vi altså set faldende fødevarepriser herhjemme. Og det, må vi sige, er nyt, siger Las Olsen til Politiken.

Resultatet af Politikens pristjek glæder såvel Forbrugerrådet som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der begge har kritiseret, at discountkædernes priser ved tidligere års tjek har vist sig at være bemærkelsesværdigt ens og ofte stige i takt uanset udsving i råvarepriserne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip