Ledige bliver forskelsbehandlet ved genoptjening af dagpenge

Når ledige kommer i arbejde via jobrotation, genoptjener de ikke dagpenge. Men det har ledige akademikere gjort, når de har indgået i den lignende videnpilotordning, der nu er blevet afløst af Innobooster-ordningen

Den forskelsbehandling er direkte diskriminerende, vurderer eksperter på området, og kritikken bakkes op af fagbevægelsen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

- Man diskriminerer dem, der kommer i et jobrotationsprojekt, mens man til gengæld tilgodeser akademikergruppen, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Reglerne siger, at offentligt støttede ordninger ikke giver ret til genoptjening af dagpenge. Det håndhæves for jobrotation, men videnpilotordningen er undtaget fra reglerne, og derfor har ledige akademikere bedre vilkår end de ledige i jobrotation.

Kun ordinært arbejde tæller med som arbejdstimer, når man skal genoptjene til dagpenge. Job med løntilskud, praktik og anden aktivering tæller ikke med.

Alligevel tæller ordninger tiltænkt akademikere som den tidligere videnpilotordning, nu Innobooster-ordningen, som ordinært arbejde og giver dermed ret til dagpenge.

Enhedslisten og SF kræver ændringer af dagpengereformen i finansloven. Begge partier har optjeningen af retten til dagpenge i jobrotation som et centralt krav.

I regeringen anerkender både Socialdemokraterne og De Radikale, at forskelsbehandlingen er uhensigtsmæssig, men de afviser alligevel at ændre reglerne, før dagpengekommissionen er færdig og kommer med sine anbefalinger i september 2015.

/ritzau/

 

Dagens Gossip