Lektor: Der vil ske forandringer i politikorpset i Ferguson

Det amerikanske justitsministerium har krævet store forandringer i byen Ferguson, efter ministeriet har offentliggjort en lammende rapport om ulovligheder og racisme i politikorpset.

- Rapporten siger tydeligt, at der skal laves grundlæggende om i korpset. Justitsministeriet vil holde øje med, at det sker. Ellers indleder man en retssag mod Ferguson, der helt sikkert vil ende med reformer.

Det siger lektor Jørn Brøndal, Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

Ifølge Jørn Brøndal bliver der tale om en finpudsning i et forsøg på at gøre politiet til en institution, som borgerne i Ferguson kan stole på.

- Jeg tror, at man kan regne med, at der vil ske forandringer i politikorpset, men det kan godt være, at folk på gaden sidder tilbage med store frustrationer, siger han.

Rapporten har vakt stor opsigt i USA, fordi den peger på, at 50 år efter de amerikanske borgerrettighedslove, så er racismen fortsat dybt forankret i det amerikanske samfund.

- I dagens USA ser man ikke noget, der rykker på samme måde som i 1960'erne, siger Jørn Brøndal.

- Dengang erklærede man krig mod fattigdom, minimumløn og de kæmpe store sociale problemer i ghettoerne. Der er brug for grundlæggende reformer i dag, men der er ikke rigtig politisk vilje i Kongressen.

Frustrationerne i forstaden til St. Louis i delstaten Missouri kogte torsdag over, og to betjente blev ramt af skud foran politistation i forbindelse med en demonstration.

Bare få timer forinden havde politimesteren i Ferguson trukket sig tilbage efter langvarigt pres og racismeanklager.

Siden en 18-årig sort teenager blev skudt af en hvid betjent i sommeren 2014 har der været uroligheder i byen i større eller mindre grad.

/ritzau/

Dagens Gossip