Lektor: For dyrt at indlemme Østukraine i Rusland

Det kan være rubler og kopeks, der afgør, hvorvidt Rusland vil indlemme den selverklærede Donetsk-republik, efter at den ukrainske separatistleder, Denis Pusjilin, siger, at han har bedt den store nabo mod øst om at overveje det.

Når det kommer til stykket, er det simpelthen for dyrt at indlemme Donetsk og Lugansk, siger lektor Søren Riishøj fra Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet.

- Jeg kan ikke forestille mig, at Moskva kunne drømme om at indlemme regionerne. De økonomiske omkostninger alene er gigantisk store.

- Tonerne fra Rusland er anderledes end det, man så med Krim, hvor nogle beregninger viser, at det kostede 80 milliarder dollar (433 milliarder kroner) at indlemme Krim foruden det, der fulgte i kølvandet, siger han.

Et flertal stemte søndag angiveligt for løsrivelse ifølge den selvbestaltede valgkommission i Donetsk-regionen.

En anden afstemning med lignende resultat er også foretaget i Lugansk i det østlige Ukraine.

- Det er for at styrke sig selv og give sig selv større politisk selvtillid i forhold til Rusland og omverdenen. Men længere rækker det ikke.

Situationen kan minde om det, der udspillede sig på den ukrainske halvø Krim, hvor øen i Sortehavet endte med at blive annekteret af Den Russiske Føderation.

- På Krim var de historiske følelser store, og økonomisk var det til at overkomme, selvom det var meget dyrt, siger Søren Riishøj.

Ifølge den selvbestaltede valgkommission i Donetsk-regionen har 89 procent søndag stemt for at bryde forbindelsen til centralregeringen i Kijev.

I Lugansk-regionen har 96 procent angiveligt stemt for en løsrivelse.

Ukraines regering kalder folkeafstemningerne i de to østukrainske regioner søndag for en farce.

- Der er optræk til en meget langstrakt borgerkrigstilstand med stigende vold og en stat, der er ved at falde fra hinanden, siger Søren Riishøj.

Ukraines regering og de vestlige lande har fordømt afstemningen, og EU skærpede mandag sanktionerne over for Rusland.

/ritzau/

 

Dagens Gossip