Lektor: Grækere lader sig ikke skræmme af fattigdom

En fortid med militærjunta og flere former for besættelse har gjort grækerne til et ekstremt stålfast folk, der nægter at lade sig tryne.

Derfor er Tom Terkelsen Kristensen, ekstern lektor i Grækenlandsstudier på Københavns Universitet, sikker på, at det ikke skræmmer det græske folk, når EU advarer om konsekvenserne efter søndagens folkeafstemning i Grækenland, hvor grækerne sagde nej til flere reformer og sparekrav.

- Det bider ikke på folk, for grækerne har været vant til at leve under meget mere kummerlige forhold, end de gør nu, siger Tom Terkelsen Kristensen.

Grækerne vil ifølge lektoren hellere gå en mere uvis og fattig fremtid i møde, hvis de stadig kan få lov at bestemme selv, og det er det, der i høj grad har været med til at skubbe Grækenland helt ud til den økonomiske kant, hvor landet befinder sig i dag.

- Det er en grundlæggende holdning, vi også kender fra os selv.

- Bare fordi der er nogen, der har en formel eller reel magt, så skal de ikke tro, de bare kan komme og tryne andre, for så gør grækerne virkelig modstand, siger Tom Terkelsen Kristensen, der finder flere eksempler i den græske historie på samme mentalitet:

- Alverdens stormagter, lige fra perserne til romerne, til tyskerne og englænderne samt amerikanerne har forsøgt at påvirke Grækenland, og de er alle blevet afvist på kort eller lang sigt.

Derfor undrer det Tom Terkelsen Kristensen, at investorer og EU-landene har ført en så hård kurs mod grækerne for at få dem til spare og gennemføre hårde reformer.

- Når de har været ude at tryne grækerne den ene gang efter den anden. Så burde de være politisk erfarne nok til at vide, at det giver bagslag, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip