Lektor om flystyrt: Flaskehalsen peger på Putin

Ukraine beskylder Rusland for at have skudt et malaysisk passagerfly ned i Østukraine, mens russerne mener, at regeringen i Kijev bærer ansvaret for flystyrtet.

Uanset hvem, der har ret, vil flystyrtet, der kostede de 298 personer om bord livet, øge presset på den russiske præsident, Vladimir Putin, vurderer lektor og efterretningsforsker Flemming Splidsboel fra Københavns Universitet.

- Flaskehalsen vil ende med at pege på Putin, og det er et stort problem for ham, fordi nedskydningen af et passagerfly er så voldsomt og så meget uden for gældende regler – og det er heller ikke noget, Rusland selv har en interesse i, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Der er ikke etableret en forbindelse mellem nedskydningen og Rusland, men alligevel snakker alle om, at Rusland er involveret – lige fra, at russerne har beordret nedskydningen, til at russerne indirekte har medskyld, idet de støtter separatisterne økonomisk, politisk og militært.

Årsagen til styrtet står endnu ikke helt klart, men det vurderes fra flere sider, at flyet blev skudt ned af et missil. Ingen har dog påtaget sig skylden for et sådant angreb, men mange iagttagere mener, at pilen peger mod de prorussiske separatister.

- Meget vil afhænge af, hvor konkret efterforskningen bliver. Hvis man kan bevise, at det er separatisterne, der står bag nedskydningen, så vil der komme yderligere sanktioner mod Rusland, og man vil gribe til fase tre sanktioner, vurderer Flemming Splidsboel.

Fase tre-sanktionerne er omfattende økonomiske sanktioner, som rammer hele sektorer i Rusland. Hverken EU eller USA har indført fase tre-sanktioner mod russerne endnu.

- Rusland har været med til at opildne separatisterne til kamp - og i et omfang, vi endnu ikke har overblik over, har de også støttet dem militært, økonomisk og efterretningsmæssigt. Derfor slipper Putin ikke for yderligere pres, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip