Lektor: Sanktioner mod flere russere ændrer intet

Det ændrer formentlig ikke noget i forholdet mellem EU og Rusland omkring Ukraine-krisen, at EU fredag udvidede sin sanktionsliste med yderligere 15 personer og 18 virksomheder og organisationer.

Det siger Jens Worning Sørensen, tidligere dansk generalkonsul i Skt. Petersborg og ekstern lektor i statskundskab med fokus på russisk politik ved Københavns Universitet.

- Det her er bare mudder. Alt det, vi vil med de her sanktioner, er at få Rusland til at ændre adfærd. Forleden havde vi 72 personer på den her liste, det har ikke fået dem til at ændre adfærd.

- Den liste talte blandt andet en vicepremierminister med ansvar for russisk forsvarspolitik og formanden for de to kamre, parlamentet og senatet – det har ikke fået Rusland til at ændre politik på nogen måde, og det gør de nye sanktioner heller ikke, siger Jens Worning Sørensen til Ritzau.

I stedet tror han, sanktionerne gør relationerne til Rusland vanskeligere.

Blandt de nye navne på listen hæfter Jens Worning Sørensen sig ved Nikolaj Patrusjev, som er chef for det nationale sikkerhedsråd, der er en del af præsidentadministrationen.

- På det personlige plan er han ekstremt tæt på Putin. Han er i top fem over de folk, som Putin lytter til. Det, der er markant, er, at det er Patrusjev, der formulerer de geopolitiske politikker. Det er ikke udenrigsministeriet, selv om det har nøgleprioritet for Rusland.

- Eksempelvis var han i København, da Danmark havde EU-formandskabet, hvor situationen i Syrien blev drøftet. For Danmark er det vigtigt, at det er ham, der suverænt styrer politik i forhold til Arktis.

- Alt politik om den territoriale opdeling, der foregår i et FN-spor i øjeblikket, bliver formuleret af ham og fra hans kontor. Det vil sige at ud fra en dansk interesse er han den person, vi skal tale med, hvis der er knaster i FN-sporet, siger Jens Worning Sørensen.

På liste af nye navne finder man også to efterretningschefer.

Aleksandr Bortnikov, leder af FSB, der tager sig af efterretningsopgaver internt i Rusland, og Mikhail Fradkov, der er ansvarlig for Ruslands udenlandske efterretningsvæsen og ved hvad, der foregår på landjorden i de konfliktzoner, som Rusland er involveret i.

/ritzau/

 

Dagens Gossip