Leo Pharma: Patent-ja vil give flere penge til forskning

Hos en af de store danske medicinalvirksomheder, Leo Pharma med hovedsæde i Ballerup, krydser forskningschef Thorsten Thormann fingre for, at det bliver et ja ved søndagens folkeafstemning om Danmarks tilslutning til den europæiske patentdomstol.

For Leo Pharma er en af de store virksomheder med mange patenter, som vil få klare fordele med det europæiske enhedspatent, lyder det.

- Det er essentielt for os at kunne beskytte den investering, som det er at udvikle et lægemiddel. Det tager typisk op til 10 år og koster op til fem-seks milliarder kroner. Så patenter betyder rigtig meget for Leo Pharma, siger Thorsten Thormann.

Leo Pharma producerer blandt andet lægemidler mod hudsygdomme - for eksempel psoriasis og eksem. Virksomheden har i øjeblikket mere end 1000 patenter på lægemidler, som enten er udstedt eller lige ved at blive udstedt. De fordeler sig over hele verden - USA, Asien og Europa.

Et europæisk enhedspatent vil spare virksomheden tid og "nogle millioner", fordi der så ikke skal søges patent i hvert enkelt land, siger forskningschefen.

Men det er endnu vigtigere, at Leo Pharma kan nøjes med én retssag ved den fælles patentdomstol, når virksomheden mener, at nogen kopierer et af dens produkter.

- Vi vil spare en masse ressourcer på ikke skulle føre retssager på hvert eneste marked. Vi vil hellere bruge penge på forskning i Danmark end advokater i Portugal, siger Thorsten Thormann.

Han tilføjer, at Leo Pharma typisk har en håndfuld verserende kopisager ad gangen og løbende undersøger nye sager.

- Når vi bliver udfordret på vores patenter, kan vi komme ud for, at der er en retssag i Holland, hvor vores patent bliver tilgodeset, mens retten i Italien måske når frem til den modsatte konklusion. Det er besværligt, og det undgår vi med en fælles domstol, siger han.

Leo Pharma beskæftiger omkring 5000 ansatte i hele verden og har omkring 1500 arbejdspladser i Danmark.

Ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) er det helt afgørende for netop danske arbejdspladser, at Danmark stemmer ja ved søndagens folkeafstemning om patentafstemningen.

- Hver 10. arbejdsplads i Danmark er afhængig af, at man kan beskytte sit patent. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at det bliver så let og billigt som overhovedet muligt for virksomhederne at beskytte deres patenter, siger ministeren.

- Jeg håber, at der er rigtig mange virksomheder, der lige vil bruge en halv time i frokostpausen på at tage diskussionen op - det vil jeg i hvert fald opfordre til. Så alle er klar over, hvad det er, vi stemmer om, siger Mogens Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip