Letlands udenrigsminister springer ud som bøsse

Letlands udenrigsminister, Edgars Rinkevics, har officielt meddelt, at han er homoseksuel. Mange har vist deres støtte til Rinkevics, som er den første minister, der kommer ud af skabet i et land, hvor homoseksualitet fortsat er belagt med tabuer.

Da den første Prideparade i Letland blev arrangeret i 2005 blev de marcherende mødt af rasende moddemonstranter, og politikere kaldte paraden en national skam.

Samme år gennemførte landet en grundlovsændring, som forbød ægteskaber mellem personer af samme køn. Men torsdag var udenrigsminister Edgars Rinkevics den første lettiske minister, der præsenterede sin seksuelle observans offentligt.

- Jeg meddeler hermed med stolthed, at jeg er gay ... Held og lykke alle sammen, skrev Rinkevics på Twitter.

- Vores land er nødt til at skabe et retligt grundlag for alle typer af partnerskaber, og jeg vil kæmpe for dette, fortsatte han ifølge det amerikanske dagblad Washington Post.

Rinkevics har en stærk position som en af Letlands mest populære politikere, skriver Reuters. Han har beklædt posten som udenrigsminister siden 2011, og han fik for nylig fornyet sit mandat som følge af det lettiske valg i oktober.

Flere af hans internationale kolleger var også hurtige til at kommentere hans udtalelser.

- Respekt og venskab, skrev Sveriges tidligere udenrigsminister Carl Bildt på Twitter. Lignende kommentarer kom fra flere sider, både internationale og fra lettiske kolleger.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip