Lidegaard afviser at indkalde ambassadør til samtale

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har meddelt den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, at han træder langt over stregen med hans debatindlæg i Jyllands-Posten lørdag, hvor han advarer danskerne om, at vi kan blive mål for et russisk atomangreb.

- Den tone kan ikke retfærdiggøres. Det er en uacceptabel retorik, og det er helt ude af proportioner. Man skal ikke true med så alvorlige ting, som ambassadøren gør her.

- Jeg har i klart sprog meddelt Moskva og ambassadøren i Danmark, at jeg mener det her er langt over stregen og ikke hører hjemme nogen stede, siger Martin Lidegaard.

Den russiske ambassadør advarer i debatindlægget Danmark imod at tilslutte sig Natos missilforsvar, fordi det opfattes som en direkte trussel mod Rusland.

Men den kritik preller af på den danske udenrigsminister.

- Det rokker overhovedet ikke ved min holdning til missilforsvaret. Det har aldrig haft noget med Rusland at gøre, og det vil det heller aldrig få, siger Martin Lidegaard.

Flere danske politikere har lørdag udtalt, at de mener udenrigsministeren bør indkalde Mikhail Vanin til en samtale. Så langt vil Martin Lidegaard dog umiddelbart ikke gå.

- Det er noget man gør, når der er meget alvorlige ting på spil. Det vigtige her er at få skåret ud i pap overfor ambassadøren og Moskva, hvad vi mener.

- Det er det sidste i en lang række af udmeldinger fra Moskva, som er ubehagelige og trækker i den forkerte retning. Vi ville få meget travlt, hvis vi skulle reagere hver gang der kom en udmelding fra Moskva, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip