Lidegaard besøger Afghanistan: Ny regering giver håb

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har torsdag besøgt Afghanistan for at mødes med ledelsen i den nye samlingsregering, der blev dannet efter et dramatisk valgforløb denne sommer.

Lidegaard har under besøget, der er hans første i landet, holdt møder med først den nye præsident Ashraf Ghani og dernæst den nye premierminister Abdullah Abdullah.

De to kæmpede indædt om præsidentposten, men endte med at dele magten mellem sig. Lidegaard ser store perspektiver i den nye ledelse, understreger han for Ritzau, der er med i Afghanistan.

- Jeg forlader Afghanistan mere optimistisk, end da jeg kom. Det siger selvfølgelig ikke så meget, da landet står over for helt uoverskueligt mange udfordringer.

- Men når jeg alligevel siger det, skyldes det, at jeg tror, at man har fået den bedste politiske ledelse i mange år, siger Lidegaard til Ritzau.

Han kalder samtalerne med de to politikere for "intens, direkte og ærlig". Der blev både snakket om korruption, rettigheder for kvinder og behovet for at skabe stabilitet i hele regionen.

Lidegaard fortæller, at de to politikere havde "detaljerede planer" for, hvordan problemerne skal løses. Regeringens endelige udformning vil falde på plads snarest, forventer Lidegaard.

- Den ekspertise og det engagement, de to udviser, skal nu slå igennem. Jeg har understreget vigtigheden af, at regeringen snart falder på plads.

- Derudover nævnte jeg også de ting, der bekymrer Danmark. Ud over korruption og manglende rettigheder for kvinder er det meldinger om tilfældige rettergange og lovløshed.

- Det er en enorm opgave, de står overfor, men hvis nogle kan løse det, er det den regering, der sidder nu, siger han.

Ud over besøget hos den politiske top i Afghanistan har udenrigsministeren ligeledes mødtes med repræsentanter fra FN, samt flere menneskerettighedsforkæmpere.

Blandt andet gjorde mødet med den indflydelsesrige menneskerettighedsforkæmper Sima Samar stort indtryk, fortæller Lidegaard:

- Ingen skal være i tvivl om, at Danmarks støtte til civile organisationer er kommet for at blive og måske også vokse. Det er indlysende, at disse mennesker spiller en afgørende rolle i at holde de forskellige regeringer fast på deres forpligtelser, og så rækker de også ud til befolkningsgrupper, som har en forståelig skepsis overfor regeringens institutioner.

Danmark har for kort tid siden fremlagt en ny Afghanistan-strategi for de kommende år. Den flytter fokus helt over på træning og rådgivning af soldater og støtte af den afghanske militæradministration.

Derudover fastslår strategien, at den økonomiske bistand til Afghanistan ikke svækkes over de kommende år, hvor der frem til og med 2017 er afsat 530 millioner kroner årligt.

I maj 2014 sluttede otte års dansk krigsdeltagelse i Afghanistan, da de sidste danske kamptropper vendte hjem fra Helmand-provinsen.

Ind i 2015 vil Danmark dog fortsat bidrage med to redningshelikoptere. Lidegaard besøgte ligeledes det udsendte personel.

Forud for besøget i Afghanistan har han været i både Ukraine og Georgien.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip