Lidegaard er bekymret over terrordom i Maldiverne

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mener, at fredagens dom på 13 års fængsel til Maldivernes tidligere præsident Mohamed Nasheed for terrorisme kan være et brud på hans grundlæggende rettigheder.

- Jeg er dybt bekymret over dommen over forhenværende præsident Nasheed. Dommen og retssagen rejser alvorlig tvivl om, hvorvidt Nasheeds grundlæggende rettigheder er overholdt, siger Martin Lidegaard i en pressemeddelelse og uddyber:

- Dommen kan nu ankes inden for de kommende dage. Danmark vil følge sagen tæt og gennem EU arbejde aktivt for, at Nasheed sikres de forfatningsmæssige rettigheder, som alle maldivere er berettiget til.

Lidegaard har tidligere rejst spørgsmålet om sagen mod Nasheed i både Folketinget og i EU-sammenhænge.

Nasheed var en af de mest markante personligheder, da stats- og regeringschefer fra hele verden i 2009 samledes til FN's klimatopmøde i København, COP15.

Han vandt stor sympati på sit budskab om, at Maldiverne og andre flade øsamfund risikerer at forsvinde på grund af stigende niveau i verdenshavene som følge af den globale opvarmning.

- Han er idømt 13 års på terroranklager, siger en talsmand for Nasheeds parti, Det Maldiviske Demokratiske Parti.

En embedsmand i præsident Abdulla Yameens kontor bekræfter dommen.

Sagen stammer tilbage fra 2012, da Nasheed fortsat var præsident i Maldiverne og beordrede en dommer anholdt.

Nasheed var menneskeretsaktivist, inden han blev præsident fra 2008 til 2012. Han var den første demokratisk valgte leder for øgruppen i Det Indiske Ocean, men blev afsat, da hæren gjorde oprør.

Maldivernes nuværende præsident, Abdulla Yameen, kom i 2013 til magten ved et omstridt valg. Han er halvbroder til Maumoon Abdul Gayoom, som var Maldivernes præsident i 30 år, og blev beskyldt for at føre et autokratisk, selvrådigt styre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip