Lidegaard om høj risiko i Irak: Vores styrker er erfarne

De danske jægerpiloter er i høj risiko for beskydning, når de skal operere i det irakiske luftrum i kampen mod den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) anerkender, at de danske F16-kampfly skal ud på en risikofyldt mission, men han har fuld tiltro til de danske styrker.

- Det er desværre en operation, der er forbundet med en høj risiko. Derfor skal vi forberede den så godt som overhovedet muligt. Det er glædeligt, at vi har så erfarne folk at sende ud, siger Lidegaard til Ritzau.

- Det er aldrig med let hjerte, at man sender folk af sted på sådanne missioner. Derfor er det utrolig vigtigt, at der er et bredt flertal i Folketinget bag beslutningen.

Det er Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der har givet trusselsvurderingen for koalitionsstyrkerne.

Det fremgår af regeringens beslutningsforslag, der tirsdag blev fremsat af udenrigsministeren.

Som det eneste parti i Folketinget er Enhedslisten imod beslutningen om at sende syv kampfly til Irak.

I stedet vil partiet fokusere på Syrien og bevæbne de kurdere, der i forvejen kæmper mod Islamisk Stats tropper i Syrien.

Lidegaard havde håbet på, at Enhedslisten var med i den brede aftale i Folketinget. Han kan dog ikke følge Enhedslistens alternativ til kampindsatsen.

- Vi afviser Enhedslistens forslag, fordi vi ikke synes, at man kun skal støtte kurderne i Syrien. Koalitionslandene er i forvejen i gang med at træne og udruste de moderate grupper i Syrien, siger han.

Lidegaard lægger vægt på, at et stærkt kort i hele indsatsen mod Islamisk Stat er samarbejdet i koalitionen.

- Det er vigtigt, at vi gør det her i en bred koalition med andre lande, hvor militæret ikke er den eneste indsats, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip