Lidegaard ser intet ulovligt i russiske flyvninger

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger, at det ikke er helt enkelt for Danmark og andre lande at reagere over for Rusland, når russiske militærfly flyver tæt på europæisk luftrum og europæiske passagerfly, sådan som det skete i fredags over Østersøen.

- Dilemmaet her er, at der ikke er noget ulovligt i det og i denne her form for træning. Men det bekymrende er selvfølgelig, at der er tale om en optrapning i antallet, siger Lidegaard.

Ministeren er mandag eftermiddag endnu ikke blevet orienteret om forløbet af et møde med den russiske ambassadør i Udenrigsministeriet tidligere på dagen.

Men han har selv benyttet et EU udenrigsministermøde i Bruxelles til at vende sagen uformelt med flere af sine EU-kolleger og med EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

- Jeg har nævnt det for den høje repræsentant og sagt, at hvis det bliver et mønster, flere lande kan genkende, skulle man måske forsøge at tage en dialog med Rusland om det. For det er selvfølgelig en bekymrende udvikling, selv om den ikke er ulovlig som sådan.

Lidegaard siger, at han ikke selv er sikker på, at EU har mulighed for mere direkte indflydelse i sagen.

- Jeg er ikke helt sikker på, om det er noget, EU har indflydelse på. Det er noget af det, vi har bedt dem om at undersøge, siger Lidegaard.

Udenrigschef Mogherini bekræfter kort over for Ritzau, at hun har diskuteret sagen med Lidegaard, men hun ønsker ikke at knytte yderligere kommentarer til, hvorvidt der er en rolle for EU at spille.

Det var et passagerfly fra danske Cimber, der fredag måtte ændre kurs, da et russisk kampfly over Østersøen kom for tæt på.

Det er blot den seneste af flere episoder, hvor russiske militærfly flyver tæt på Nato-landes territorium uden at have tændt for den såkaldt transponder, der gør det muligt for andre at se og identificere flyet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip